Orbánista egyház

2012.04.03. 20:39

A Fidesz lassan, de biztosan kezdődő vesszőfutása (széles körben értve) egy életre (vagy visszavonásig) megoldható lenne egy egyszerű lépéssel. Pártból egyházzá kell alakulniuk.

Miért jó ez?

A Fidesznek:

A párt politikai érvekre (összességében valamiféle ideológiára) épülő szervezet. Ezen a téren sosem voltak túl jók, nincs meg hozzá a kellő stabilitásuk, mert nem egy konkrét stratégiát* követnek. A kezdeti időkben a kommunistaellenesség úgy ahogy működött, de mára ez már nem valós probléma, jól láthatóan zavarban vannak. Próbálkoznak ugyan valamiféle keresztényi-magyaros vonallal, de meglehetősen hiteltelen az egész. Ők gyakorlatilag "real time" reagálnak, ami a pillanatnyi optimumot elérendő, egymásnak gyakran ellentmondó oldalra kényszeríti őket.

(* - ez a "real time" túlélés nem tekinthető valódi, tervezett stratégiának még a politika keretei között sem)

A párt/politikus kritizálható. Gyűlölik. Leggyakrabban cinikusan hárítják.

A pártnak/politikusnak versenyeznie kell. Tudjuk, hogy Kövér szerint méltatlan, hogy a többiek egyáltalán részt vehetnek a játékban. Méltatlan, mert nekik ez jár. Az övék. Butaság lenne azt feltételezni, hogy ez egyedül az ő meggyőződése, ha úgy tetszik, alapvetése.

Ezzel szemben egy vallásban ilyen problémák nem merülnek fel. Nem kell érv, csak a legfelsőbb vezető akarata. Ha nincsenek érvek, vita sincs, felesleges. Pláne nem kell magyarázkodni, ha hülyeségben hisznek. Ha ők hisznek a gazdaságpolitikájuk sikerességében, az Úron kívül ki/mi rendíthetné meg őket ebben? Egyáltalán, miért kéne?!

Az egyház nem kritizálható.

Az egyház nem versenyez, legfeljebb térít. Röviden összegezve: nem gátolják a mondandót az elemi logika keretei. Működésüket elnézve sokkal kézenfekvőbb formátum lenne számukra. Egy kényelmesebb szisztémában pedig feloldódhatnak. Nem kényszerülnek dacos cinizmusra, kínos magyarázkodásra. Még az is kiderülhet, hogy kedves, szeretetreméltó, a maguk furcsa módján bölcs és erkölcsös emberek.

A választónak/hívőknek:

Lássuk be, gondolkodni nehéz. Egy racionális világ nem kimondottan racionális felfogású emberek számára érthetetlen és ezáltal gyötrelmes.

Vakon hinni sokkal könnyebb. Hirtelen minden a helyére kerül, nincsenek a képben zavaró elemek, miértek.

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszlogika.blog.hu/api/trackback/id/tr234360878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása